İştahsızlık
İştahsızlık, Hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için günlük belli bir şekilde ve ölçülerde besin tüketmemiz gerekir. Öğün miktar ve süresinde meydana gelen, çeşitli nedenlere bağlı azalmalar iştahsızlık olarak kabul edilir. İştahsızlık çoğunlukla psikolojiktir. Fakat sindirim sistemi hastalıkları ortaya çıktığında da iştahsızlık görülür.
Ayrıca çocuklarda görülen iştahsızlıkta ayrı bir katagoride değerlendirilmesi gerekir. Günümüzde aşırı beslenmek kadar olmasa da iştahsızlık da bir sorundur.
Açlık, tokluk, acı, zevk, ilgi, aşk gibi duyguların beyin içinde kontrol edildiği bölge hipotalamus bölgesidir. Mide besinler ile tamamen dolmaz, yukarısında bir miktar hava kalır, bu hava besinlerin aşağıdan basıncı ile mide üst bölgesinde bulunan sensörlere basınç yapar, bu basınç hipotalamusa gönderilir. Burada değerlendirme yapılarak doymuşluğa veya açlığa karar verilir. Belli bazı besinlerin tüketilmeme isteğine sitofobi denir. Bu durumun iştahsızlıktan ayrılması gerekir.
İştahsızlığın neden olur?
Psikolojik nedenler- Kaygı (Anksiyete), hayal kırıklığı, üzüntü gibi durumlar karşısında çoğunlukla iştahsızlık ortaya çıkar. Bu durum bazen de insanlarda aşırı tüketim isteğini artırır.
- Acı ve travma, doğal afet, iş hayatındaki olumsuz gelişmeler, ani kayıplar iştahsızlığa neden olur.
- Bunalım, günümüzde birçok insan bunalım içindedir, fakat bunun farkında bile değildir.
Karar alırken mantıksız davranışlara yol açan bu durum iştahsızlığa da neden olur.
- Yapılan araştırmalar mevsimsel değişimlerin de iştah üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir. Buna göre bahar aylarında iştahın arttığı, sonbahar aylarında iştahsızlık olduğu gözlemlenmiştir.
İştahsızlığın fiziksel neden olur?- Mide sorunları; Mide bulantısı, gastrit, ülser ve diğer mide hastalıkları iştahsızlığa neden olur.
- Bağırsaklarda meydana gelen yaralar, emilim bozuklukları, kabızlık, ishal iştahsızlığın ortaya çıkmasını sağlar.
- Yemek borusunda meydana gelen reflü ve gastrit yaraların yemek yeme isteğinin azalmasına neden olur.
- Ağız içinde çıkan aft vb. Yaraların oluşması acı, ekşi, sıcak besinlerin tüketilmesini engelleyerek iştahsızlığın oluşmasını sağlar.
- Beyinde açlık hormonunun salgılanmaması iştahsızlık oluşturur.
İştahsızlığa iyi gelen besinler
Öncelikle sindirim sistemi sorunu olun kişiler hastalığnı tedavisi için gastroloji uzmanına görünmesi gerekir. Sindirim sistemi sorunu olmayan kişiler ise; özellikle soğan ve sarımsak ağırlıklı besinler tükettiklerinde iştahları artacaktır. Bununla birlikte ada çayı yaprağın yemeklerde kullanılması, anason tohumu yenilmesi, biber ve enginar gibi besinler, ceviz yaprağı çayı, sarı kantaton otu, karabiber, kereviz, maydanoz, kavun, karpuz, yaban mersini, komposto çeşitleri iştahsızlığa iyi gelen besinlerdir. Bunlarla birlikte lavanta yağı iştah açacıdır. Bu uygulama için bir küp şeker üzerine üç dört damla lavanta yağı damlatın ve yiyin bu durumda iştahınızın açıldığını göreceksiniz.
19.01.2024 15:07:46
İştahsızlık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|