{ "title": "Bebeklerde İştahsızlık", "image": "https://www.istahsizlik.gen.tr/images/Bebeklerde-Istahsizlik-25293.jpg", "date": "21.01.2024 02:00:11", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Bebeklerde iştahsızlık, Dünyaya gelen her canlı gibi bebeklerinde beslenme ihtiyaçları vardır. İlk altı ay anneye muhtaç olarak yaşamlarını idam ettirmektedirler. Altı aydan sonra bebekler için ek gıdaya geçilir. Tabi bazı çocuklar maalesef annelerini emmediği zaman doğumundan itibaren hep takviye besinle desteklendiği için vücut dirençleri düşük olabiliyor. Sadece anne sütü ile beslendiklerinde pek bir problemle karşılaşmayız. Fakat bebek ek besine geçtiğinde dış dünya ile tanışmış olurlar. Dış dünya ile tanışmış olması enfeksiyonlara, hastalıklara ve iştahsızlığa davetiye çıkarıyor anlamına gelir.

Bebeklerde iştahsızlık nasıl anlaşılır?

Bebeklerin büyüme dönemleri çok farklıdır. Her dönemde farklı bir gelişim göstererek büyürler. En hızlı büyüdükleri dönem ilk altı ay sürecidir. Daha sonraki dönemlerde evet büyürler ama ilk altı ay gibi olmaz yavaş gelişim gösterirler. Bu yüzden bebekler ilk altı ay çok iştahlıdır. Sonraki aylarda büyüme ve gelişim yavaşladığı için iştah oranı da zayıflar. Tabi anneler hemen bunu iştahsızlık olarak algılayıp hemen paniğe kapılır. Yanlış bir şey mi paniğe kapılmak tabi ki değil. Bazen gerçekten iştahsız olmasının altında farklı unsurlar barındırabilir. Bu yüzden iştahsızlık nedenini araştırırken ilk olarak bebeğin yaş veya aylık durumuna göre boy ve kilo orantılı mı buna bakılır. Daha sonra ıslattığı veya yaptığı idrar ve kaka sayısı, rengi dikkate alınmalıdır. Tabi ki bu kontroller doktor dahilinde gerçekleştirilmelidir. Doktor gerek gördüğü taktirde herhangi bir besine karşı alerjisi var mı? Diye testler yaptırarak iştahsızlığı belirleyebilir.

Bebeklerde İştah arttırmak için neler yapılmalı?

Sevdiği besinler: Eğer bebeğinizin yemesini istiyorsanız ona deneme yanılma yöntemiyle ilk olarak neler sevip sevmediğini tespit ederek iştahını açmasını sağlayabilirsiniz. Sevmediği şeyler yedirerek hem kendinize hem bebeğinize eziyet etmekten kurtulun.

Kulaktan dolma laflara inanmayın: Etrafınızdaki kişilerden duyduğunuz tarifleri çocuklarınız üzerinde denemeyiniz. Çünkü her çocuğun damak zevki farklıdır. Onun çocuğunun sevmesi senin çocuğununda sevmesi anlamına gelmez. Mesela tüm besinleri birbirine katıp karıştırmak bisküvi, peynir, pekmez, süt gibi besinleri bulamaç haline getirip vermeyiniz çocuğunuza.

Sabırlı olunması: Evet bebeğinize ilk takviye besin verdiğinizde çocuğunuzun hoşuna gitmediyse ters tepki verip hatta elinizdeki tabağı bile yere fırlatabilir. Bu durumu gören anne tabi ki sinirlenecektir. Fakat anne sabırlı olarak asla yemek yedirmekten vazgeçmemeli. Bunu gören bebek başardığına inanarak her defasında aynı şeyi devam ettirecektir. Buda zamanla iştahsızlığı daha da tetikleyebilir.

Bebek bile olsa hep birlikte sofraya oturun: Hepiniz şahit olmuşsunuzdur. Çocuklar hep misafirliğe gidildiğinde eğer etrafta çocuk varsa onlardan görerek yeme iştahının geldiğini görürsünüz. Bu yüzden evde de bebeğinizle birlikte ailece sofraya oturarak yemeniz onun sizi örnek alıp yemesini sağlayacaktır.

Israrlı davranmayın, başka olanaklar sunmayın: Bebeğiniz hazırladığınız yemeği yemediği takdirde ısrar etmeyiniz. Ters etki yaratabilir bazı durumlarda ve kesinlikle beğenmediği için başka bir alternatife yönelmeyin kendi haline bırakın. O zaten acıkınca kendiliğinden gelecektir.
" } ] }