{ "title": "İstah", "image": "https://www.istahsizlik.gen.tr/images/Istah-69596.jpg", "date": "20.01.2024 15:39:21", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "İştah, insanların sık sık karıştırdığı kavramlardan biridir. 'Aç kalmaya dayanamıyorum, iştahım çok açık' gibi ifadeler bu yanlış kullanımlardan biridir. Çünkü iştah ve açlık birbirinden çok ayrı olgulardır. Açlık beynin, yaşamak için gerek duyduğu enerjiyi yerine koyma çabasıdır. İştah ise beynin hipofiz bezinin besinlere karşı duyulan hazzı yansıtmasıdır. Bu durum açlık yokken de olabilmektedir. Yani kişi tokken de iştahlı olabilir.

Kilo alma sebeplerinin başında gelen iştah, kişinin iradesine hâkim olamadığı durumlarda obeziteye kadar ağır sonuçlar doğurabilen bir semptomdur. Bu sorunun önüne geçebilmek kişilerin elinde değillerse bir uzmandan destek alarak sağlıklarını korumalıdırlar. Çünkü bilindiği üzere obezite beraberinde diyabet, yüksek tansiyon, astım, kalp ve karaciğer yetmezliği gibi pek çok problemi beraberinde getirmektedir. Düzenli yapılan sporun ve düzenli bir günlük hayatın iştah problemleriyle karşılaşma oranının daha düşük olduğu yapılan araştırmalarla savunulmaktadır. İlaç kullanımının sakıncalı olduğu durumlarda bu tarz yollara baş vurmak mümkündür.

İştah kesmek için doğal yöntemler nelerdir?
Yukarıda bulunan gıdalar hem protein ihtiyacını karşılar hem de iştah keser. Şeker ihtiyacınızın da ani düşmesini veya ani yükselmesini engeller. Böylelikle insan bünyesi hipotalamusa açlık ve istek sinyalleri yollamaz. Bu durumu hayatında sorun edinenler, bu besinleri rutinleştirerek sorun olmaktan çıkarabilirler.

Fazla iştah nasıl ki bir sorunsa iştahsızlık da büyük bir sorundur. Kişinin metabolizması açlık sinyalleri verse dahi, o sinyaller hipotalamusa ulaşmadığı için yeme arzusu oluşmaz. Bu da iştahsızlık demektir.

İştahsızlık için doğal yöntemler nelerdir?
Bu ve bunun gibi gıdalar iştah açıcı özellikleriyle bilinmektedir. Destek besinleri tüketmek ve beraberinde uzmanların önerdiği bazı uygulamaları yapmak bu sorunun çözümü için yeterli olabilmektedir. Örneğin, öğünlerle beraber su içilmemelidir. Tok karnına değil aç karnına spor yapılmalıdır. İştahsızlığın hayatlarında büyük ölçüde bir sorun oluşturduğu kişilerin çok fazla vakit geçirmeden bir beslenme ve diyetisyen hekimine gözükmeleri, ilerleyen zamanlarda önemli metabolik problemler yaşanmaması için gereklidir. Fazla iştah sahibi olmak nasıl ki obeziteye sebebiyet verebiliyorsa, iştahsızlık da anorexia gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
" } ] }