{ "title": "İştahsızlık", "image": "https://www.istahsizlik.gen.tr/images/Istahsizlik-83563.jpg", "date": "19.01.2024 15:07:46", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
İştahsızlık, Hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için günlük belli bir şekilde ve ölçülerde besin tüketmemiz gerekir. Öğün miktar ve süresinde meydana gelen, çeşitli nedenlere bağlı azalmalar iştahsızlık olarak kabul edilir. İştahsızlık çoğunlukla psikolojiktir. Fakat sindirim sistemi hastalıkları ortaya çıktığında da iştahsızlık görülür. Ayrıca çocuklarda görülen iştahsızlıkta ayrı bir katagoride değerlendirilmesi gerekir. Günümüzde aşırı beslenmek kadar olmasa da iştahsızlık da bir sorundur.

Açlık, tokluk, acı, zevk, ilgi, aşk gibi duyguların beyin içinde kontrol edildiği bölge hipotalamus bölgesidir. Mide besinler ile tamamen dolmaz, yukarısında bir miktar hava kalır, bu hava besinlerin aşağıdan basıncı ile mide üst bölgesinde bulunan sensörlere basınç yapar, bu basınç hipotalamusa gönderilir. Burada değerlendirme yapılarak doymuşluğa veya açlığa karar verilir. Belli bazı besinlerin tüketilmeme isteğine sitofobi denir. Bu durumun iştahsızlıktan ayrılması gerekir.

İştahsızlığın neden olur?

Psikolojik nedenler
İştahsızlığın fiziksel neden olur?
İştahsızlığa iyi gelen besinler

Öncelikle sindirim sistemi sorunu olun kişiler hastalığnı tedavisi için gastroloji uzmanına görünmesi gerekir. Sindirim sistemi sorunu olmayan kişiler ise; özellikle soğan ve sarımsak ağırlıklı besinler tükettiklerinde iştahları artacaktır. Bununla birlikte ada çayı yaprağın yemeklerde kullanılması, anason tohumu yenilmesi, biber ve enginar gibi besinler, ceviz yaprağı çayı, sarı kantaton otu, karabiber, kereviz, maydanoz, kavun, karpuz, yaban mersini, komposto çeşitleri iştahsızlığa iyi gelen besinlerdir. Bunlarla birlikte lavanta yağı iştah açacıdır. Bu uygulama için bir küp şeker üzerine üç dört damla lavanta yağı damlatın ve yiyin bu durumda iştahınızın açıldığını göreceksiniz.
" } ] }